Vanlige boller, men uvanlig gode!

Mange bakebloggere skryter av at de har verdens beste bolleoppskrift. Det skal ikke jeg påstå, men jeg har verken bakt eller smakt bedre boller. Så dermed må du bare velge hvem du stoler mest på…

Jeg synes de aller beste bollene trenger verken rosiner eller sjokolade – men smaker helt fortreffelig akkurat som de er. Bruker du denne oppskriften, får du 18 store, saftige, luftige boller og med deilig smak av kardemomme. Fremgangsmåten i dag er av den lange sorten – men gir fantastiske boller når du tar deg tiden de trenger. Da håper jeg du lar deg friste!

Ingredienser

900 g hvetemel
90 g sukker
30 g brunt sukker
1 pk gjær
1 1/2 ts salt
3 ts kardemomme
4 dl helmelk
2 egg + et til pensling
150 g myk margarin i terninger

 

 

Fremgangsmåte

Den enkleste veien til vellykket bakst, er romtempererte ingredienser.

Bland sammen mel, sukker, brunt sukker, kardemomme og salt. Så smuldrer du gjæren oppå det tørre – du trenger ikke løse den opp i væske først. Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det kan være lurt å knekke eggene i en egen bolle først, for det er vanskelig å se eventuelt eggeskall i melka.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen. Det tar 10-15 minutter. De siste minuttene kan du skru opp hastigheten på eltingen litt.

Nå dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med smør) og setter deigen til heving. Anbefaler at du smører deg med tålmodighet og lar den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. Pass på at du har stor nok bolle!

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i emner på ca 90 gram hver, da får du 18 boller. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle.

Nå skal de etterheve under plast i 30-45 minutter.

Jeg pensler bollene med pisket egg før steking, Det er visstnok ikke “in” lenger, men jeg liker bollene best slik;)

Bollene stekes midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter. Bruk gjerne hydrosteking hvis du har:)

De smaker aller best når de er lunke, hvis du greier å vente så lenge da – jeg rakk ikke engang å ta et bilde før en “forsvant”…

#bake #boller #gjærbakst #bakst

10 kommentarer
  1. Denne fremgangsmåten har jeg også begynt med de siste årene, og jeg får altså så god gjærbakst. Bruker de til julebrød, kringle, kanelboller osv – alt av søt gjærbakst, og det blir like vellykket hver gang. Alfa omega å tilsette romtemperert smør og elte leeenge. Hurra for kjøkkenmaskin:)

  2. Emilie: Helt enig – får alltid knallgod gjærbakst med denne fremgangsmåten. Synes man merker det ekstra godt på holdbarheten – “alle” boller er jo gode når de er varme, men disse smaker faktisk nesten like godt dagen etterpå også:)

  3. Nammelinam! 😁 Har nettopp bakt en porsjon og har allerede slukt to boller… 🙈 De blir såå luftige og fine og kjempegode med denne oppskriften og fremgangsmåten!! 😀😊 Prøvde meg med tørrgjær forrige søndag (hadde så lyst på boller, men ingen fersk gjær i hus), det ble fullstendig katastrofe, endte opp med å kaste mesteparten🙁 Tommel opp for din oppskrift, Runa! 😘

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg