Solskinnsboller i langpanne

Ingredienser

Bolledeig

650 g hvetemel
50 g sukker
15 g brunt sukker
3 dl helmelk
35 g fersk gjær
1 ts salt
110 g margarin (romtemperert og i terninger)
1 1/2 ts kardemomme
2 egg, spar et halvt egg til pensling

Fyll

margarin
sukker
kanel

Vaniljekrem

1,25 dl kremfløte
1,25 dl H-melk
2 eggeplommer
40 g sukker
20 g Maizena
Frø fra en kvart vaniljestang
1 ts vaniljesukker

 

Fremgangsmåte vaniljekrem

Sett en ildfast form eller annen beholder av glass i fryseren.

Ha melk, fløte, vaniljesukker og sukker i en kjele. Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha begge deler i kjelen. Rør godt sammen og sett på middels + varme. Rør litt innimellom.

I en bolle blander du eggeplommene sammen med Maizenna.

Når melkeblandingen er på kokepunktet, heller du litt av blandingen i eggeplommene mens du pisker kraftig. Når det er blandet sammen, tilsetter du resten av melken – rør godt.

Hell blandingen gjennom en sikt tilbake i kjelen. Kok opp blandingen mens du rører hele tiden. La den småkoke et minutt eller to.

Hell vaniljekremen i formen, dekk kremen med plast helt ned på kremen. Dekk til formen etterpå. Sett til avkjøling i kjøleskap.

 

Fremgangsmåte bolledeig

Bland alt det tørre i en bolle og smuldre den ferske gjæren i blandingen.

Pisk inn eggene i melken. Jeg anbefaler deg å knekke eggene i en separat bolle først – for eggeskall er veldig vanskelig å finne i melk…

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre. La deigen samle seg – og la den elte i 10 minutter. Det er viktig å se på klokka – for det føles veldig lenge – og det er viktig å ikke kutte ned på eltingen hvis du vil ha supergode boller.

Etter eltingen, tar du deigen ned fra eltekroken og tilsetter 1/3 av margarinen. La smøret elte forsiktig inn (ca et minutt) – og så gjentar du prosessen to ganger til. Så skal deigen elte igjen – i 15 minutter denne gangen. De siste 5 minuttene kan du godt skru opp hastigheten litt.

 

Dekk bollen med plast. Nå er deigen klar for å heve til dobbel størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter.

 

I mellomtiden lager du fyllet. Det pisker du sammen med en ballongvisp i kjøkkenmaskinen på høy hastighet (begynn forsiktig) til fyllet er lysebrunt. Det tar et sted mellom 8 og 10 minutter. Skrap litt ned fra kantene innimellom så alt blir godt blandet.

 

Når deigen er ferdig hevet – deler du den i to deler. Hver del kjevler du til et rektangel på ca 30 x 45 cm. Prøv å unngå mel på benken – så lenge du ikke har jukset med eltetiden, pleier det å gå veldig fint:)

Del fyllet i to og smør halvparten på hver leiv.

 

Rull leiven stramt sammen, renkutt sidene. Disse er perfekte som smaksprøver – enten i deigsform eller putt dem i en muffinsform og stek dem når langpanna er ferdig.

Pølsa kutter du i skiver på ca 2,5 cm. Sett kanelbollene litt tett i en langpanne – og sett de til etterheving under plast i en halvtime (ta tiden fra siste bolle).

 

Etter etterheving pensler du bollene med egg. Jeg har også brukt litt perlesukker, men du kan gjerne bruke melis på de ferdige kanelbollene hvis du foretrekker det (men det blir litt klissete etter frysing).

 

Bollene stekes på 210 grader (gjerne hydrosteking) i 12-15 minutter – og avkjøles på rist.

#langpanne #gjærbakst #kanelboller #bakst #bake #boller #kanelboller

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg