Pepperkakeboller, deilig gjrbakst med smaken av jul!

  • 18.12.2015, 20:33



Ingenting fr opp julestemningen som skikkelig pepperkakeduft i huset. Hndballjentene "mine" hadde siste trening fr jul i dag - og jeg hadde lyst til overraske dem med en liten godbit etter trening. DIsse bollene har jeg hatt lyst til prve siden Ida Gran-Jansen la de ut p bloggen sin i begynnelsen av desember - innlegget hennes finner du her. Bolleoppskriften er endret litt, men pepperkakesirupen de er fylt med, er identisk med Idas oppskrift. Uteseendemessig ser de helt krise ut i forhold til Idas, men ble de vanvittig gode - og falt i smak hos bde barn og voksne! 

Ingredienser
Bolledeig

900 g hvetemel
110 g sukker
4 dl helmelk
1 pk fersk gjr
1 1/2 ts salt
150 g margarin
4 ts kardemomme
2 egg + 1 til pensling

Pepperkakesirup
3 dl sukker
200 g lys sirup
150 g Melange
1 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefr
2 ts kanel
1/2 ts pepper
1 dl kremflte

Glasur
4 ss pepperkakesirup
melis
vann

Fremgangsmte
Frst lager du pepperkakesirupen. Den kan gjerne lages en dag eller to i forveien ogs og oppbevares i en skl p kjkkenbenken. Jeg hadde ikke ftt med meg det, jeg lagde den frst etter deigen - s min ble veldig klissete jobbe med. Snn gr det nr man ikke leser oppskriften godt nok fr man begynner...

Uansett, ml opp smr, sukker, sirup og krydderet - og ta alt i en kjele. Kok opp blandingen mens du rrer ofte. La den smkoke 1 - 2 minutter fr du trekker kjelen av platen og tilsetter flten. Hell blandingen i en skl og sett den til avkjling. 

S er du klar for lage bolledeig.  Ta mel, sukker, salt og kardemomme i en stor bolle. Bland det lett sammen og smuldre oppi fersk gjr.

Smelt smret i en kjele. Nr smret har smeltet, trekker du kjelen av platen og tilsetter melken. Pisk eggene inn i melk/smr-blandingen. Jeg knekker som regel eggene i en egen skl frst - for eggeskallet er veldig vanskelig finne igjen i melka hvis jeg mister det (noe som hender titt og ofte). 

Hell melkeblandingen i melblandingen og elt det sammen. La det elte p lav hastighet i ti minutter og s fem minutter i rasktere tempo. Elting er veldig viktig for sluttresultatet, s ta deg tid til hele eltetiden. Nr deigen er ferdig hevet, dekker du bollen med plast og lar den heve til dobbelt strrelse. Det tar som regel mellom 75 og 90 minutter.

Nr deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to - og kjevler den ut til et rektangel. Ta av 4 ss av pepperkakesirupen og legg den av til glasuren. S tar du halvparten av sirupen p rektangelet - og ruller det s stramt som du klarer. Deretter deler du rullen i ca 2,5 cm tykke skiver.  For meg ble det veldig klissete siden jeg var s treg med lage sirupen, derfor ser jo pepperkakebollene ut deretter - men smaken ble det jo ikke noe si noe p. Sett bollene tett sammen i en langpanne. Gjr det samme med resten av deigen. Jeg fikk et par boller til overs, de puttet jeg i store muffinsformer og hadde de som smaksprver:)

Slik s de ut fr og etter heving...

Fr du steker bollene - pensler du dem med et pisket egg. Bollene stekes p 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.


Etter steking - og fr glasur. Glasuren lager du ved blande litt av sirupen med melis og vann til du er fornyd med smak og konsistens. Bollene blir ganske klissete, men det er i "klisset" all smaken ligger. Det er mulig bruke muffinsformer for minske klisset:)
 


#gjrbakst #boller #pepperkaker #pepperkakeboller #bake #jul #julebakst #bakst

1 Kommentar

Jeanette Amundsen

18.12.2015 kl. 21:18
Nam!

Skriv en ny kommentar

Om meg

Wannabebakeblogger

Jeg heter Runa, elsker bake - bde stt og sunt! Lar meg inspirere p nettet, av gamle oppskrifter fra familie og venner - og prver s godt jeg kan;) Jeg er ingen kunstner, s her er det bakeglede og smak som har fokus. I bloggen vil jeg dele gamle favoritter og teste nye ting - og prve vise hele sannheten om hvordan velse gjr mester;) Innimellom deler jeg litt av mine tanker ogs... Flg meg gjerne p Instagram og p facebook: Runas bakegleder

Sk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits