Juleloff: fletteloff i form

  • 20.12.2016, 22:40



Det blir ikke jul uten hjemmelaget loff til julefrokosten. Hjemmelaget loff er enkelt, billig og ikke minst - mye bedre - enn loffen du kjøper på butikken. Den metter også mye bedre. Denne gangen har jeg laget en enkel fletteloff som jeg har lagt i brødform - det klarer du fint! Vil du ha en større utfordring - kan du flette med fire emner - beskrivelse finner du her. Er det ikke vanskelig nok, kan du prøve loffen med åtte emner... Uansett hvilken du velger - håper jeg du lar deg friste til å bake selv!

 

Ingredienser
1000 g hvetemel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ss luftigere bakst (kan sløyfes)
2 ts salt
1 ts bakepulver
5,5 dl helmelk
50 g margarin
2 egg (+ 1 til pensling)


Fremgangsmåte

Bland sammen mel, bakepulver, luftigere bakst og salt - så smuldrer du gjæren oppå. Har du ikke luftigere bakst - kan du fint bake uten - jeg tar det bare med for sikkerhets skyld:) 

Smelt smøret i en kjele - og tilsett melken. Varm til den er lunken (ca 30 grader). Tilsett eggene i væsken og pisk lett (jeg har en lei tendens til å miste skall - så jeg tar det i en bolle ved siden av for sikkerhets skyld - er så vanskelig å finne skallet i melken...)

Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet - så ikke kort ned på tiden!

Dekk deigen med plast og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar mellom 45 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to - og deretter hver del i tre (totalt seks emner). Jeg bruker alltid vekt til dette, siden jeg er så skrekkelig dårlig på øyemål.  

Elt hver del til en bolle før du til triller den ut til en drøyt 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig - men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.

Så var det flettingen: jeg fester endene forsiktig i den ene enden - og starter med å ta den første pølsa under. Når loffen er ferdigflettet, løsner du de endene du festet først - og fletter "begynnelsen" av fletta til slutt. På denne måten får jeg fletten jevnest. Har tatt et bilde som kanskje hjelper deg til på vei. Fest endene og brett dem litt under. Legg loffen I en smurt/kledd brødform. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.





Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.

Stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille. Ta brødene ut av formen og la dem avkjøle seg på rist. Skal de i fryseren, må du la dem bli helt kalde først. Jeg tiner dem gjerne i ovnen, så jeg lar dem være litt lyse når jeg skal fryse dem. 




#gjærbakst #loff #fletteloff #bake #bakst #frokost #koldtbord


 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Om meg

Wannabebakeblogger

Jeg heter Runa, elsker å bake - både søtt og sunt! Lar meg inspirere på nettet, av gamle oppskrifter fra familie og venner - og prøver så godt jeg kan;) Jeg er ingen kunstner, så her er det bakeglede og smak som har fokus. I bloggen vil jeg dele gamle favoritter og teste nye ting - og prøve å vise hele sannheten om hvordan øvelse gjør mester;) Innimellom deler jeg litt av mine tanker også... Følg meg gjerne på Instagram og på facebook: Runas bakegleder

Søk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits