Prinsessekake

Prinsessekake er kanelboller og vaniljekrem i kombinasjon – det er jo bare helt fantastisk. Ikke bare smaker det godt – men det blir en deilig lukt i hele huset:) Tradisjonelt inneholder denne rosiner – men det er vi ikke spesielt glad i – så jeg droppet det. Jeg har prøvd noen varianter for å finne ut hva vi liker best – både med tanke på utførelse og smak. Jeg har selvfølgelig laget vaniljekremen selv – og det anbefaler jeg deg å prøve også. Du får en beskrivelse i dette innlegget – men enda flere detaljer får du i innlegget: vaniljekrem. Så håper jeg du lar deg friste til å fylle hjemmet med deilig lukt – og fylle munnen med deilig smak!  


 

Ingredienser

450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 ts salt 
1 1/2 ts kardemomme
1/2 pk fersk gjær
2 dl helmelk
75 g margarin

Kanelfyll
60 g sukker
75 g margarin
3 ts kanel

Vaniljekrem
1 egg
1 eggeplomme
45 g sukker
1/2 vaniljestang
20 g maizena
25 g margarin/smør

Melisglasur
1 dl melis
vann

Fremgangsmåte

Start med å lage vaniljekremen. Er du litt erfaren, kan du også lage den mens du elter – men anbefaler ikke det hvis det er første gang… Først setter du en ildfast form i fryseren. Det er for å få en rask avkjøling av kremen når den er ferdig – det gir best resultat.

SONY DSC

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha så både frø og den “tomme” stangen i kjelen. Kok opp blandingen på medium+ varme, rør litt innimellom. Imens visper du egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt røre i en annen bolle. 

Tilsett litt av den kokende væske i eggeblandingen mens du rører kraftig. Det kan være lurt å legge en klut under bollen – eller noe annet som gjør at bollen ikke sklir. Tilsett resten av væsken og pisk det sammen. Du får nå en tynn vaniljesaus. Hell væsken tilbake i kjelen – gjerne gjennom en sil. De vaniljestengene jeg bruker, slipper ofte litt bark – så da blir jeg kvitt det samtidig.

Rør hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok på medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rør inn margarinen/smøret. Det bør være romtemperert så det ikke skiller seg!

Hell kremen over i den iskalde formen – dekk kremen med plast. Legg den helt nedpå kremen, slik unngår du at du får snerk. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap.

Så er det på tide å lage bolledeigen. Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken – jeg bruker et litersmål i glass og tar det et halv minutt i mikroovnen. Tilsett et egg i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egget i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.

Så samler du deigen, dekker bollen med plast – og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar mellom 60 og 90 minutter.

I mellomtiden lager du kanelfyllet. Ta alle ingrediensene i en bolle og pisk det sammen til det blir en jevnt og litt fluffy masse.

Smør/kle en springform på 24′.

Når deigen er ferdig hevet, tar du halvparten av deigen og kjevler ut til en tynn leiv (maks 0,5 cm) som er større enn springformen. Sett formen på hodet og skjær rundt. Legg sirkelen i bunn av formen – trykk den ut  til kantene med fingrene. Smør over et tynt lag med vaniljekrem.

Resten av deigen kjevler du ut til et tynt rektangel som er 35 – 40 cm langt og 30 cm bredt. Fordel kanelfyllet over hele flaten. Sprøyt ut – eller bruk en skje – en stripe med vaniljekrem i hele lengden. Det skal være litt vaniljekrem igjen som du skal bruke senere.

 

Legg deigen forsiktig over stripen med vaniljekrem og rull videre sammen til en pølse. Skjær av ujevne ender – og del pølsen inn i 10 skiver. Bruk gjerne linjal for å få skivene like tykke.

Plasser en skive i midten – og fordel resten rundt (som en blomst). 

Dekk med plast og la den etterheve i 30 minutter. Etter en halvtime, pensler du kaken med pisket egg. 

Fyll deretter hulrommene i formen med resten av vaniljekremen. Jeg brukte en 22′ form – som var litt lite, derfor såpass tett. Hvis du ikke har 24′, anbefaler jeg deg heller å bruke en 26′ – det skal jeg gjøre neste gang:)

Kaken skal stekes i ca 30 minutter – på nederste rille – på 200 grader. Sjekk fargen etter 20 minutter – og legg eventuelt et bakepapir over så den ikke blir brent.

Så er det bare å la kaken avkjøle seg på rist – la den stå i formen noen minutter først, men så fjerner du den for raskere avkjøling og sprø bunn.

Før servering, blander du sammen en tykk melis og fordeler over kaken.

#bake #bakst #gjærbakst #boller #kanelboller #prinsessekake #vaniljekrem

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg